Szkło TERMISIL to unikalne szkło borokrzemowe, trwalsze mechanicznie i odporniejsze termicznie, niż tradycyjne szkło sodowe.

Szkło Termisil

Gotujesz, pieczesz, przechowujesz, zamrażasz , serwujesz – wszystko w jednym naczyniu!
 

ZDROWE PARCIE NA SZKŁO TERMISIL

Szybkie tempo życia sprawia, że mamy niewiele czasu na odpoczynek, przyjemności, nie wspominając już o gotowaniu. Codziennie poszukujemy odpowiedzi na pytanie: jak szybko przygotować posiłek, dbając przy tym o zdrowie nasze i naszych najbliższych. No i oczywiście – dbając o smak. Gotowanie staje się modne, a spożywanie zdrowych posiłków wpisuje się w kanon najnowszych trendów wellness.

Moda na zdrowie i ekologię na stałe wpisała się w życie współczesnych pokoleń. Chcemy zjeść szybko, dietetycznie i niebanalnie. Poszukujemy nowych smaków, czystych, niczym nie zmąconych i bez chemii. Szukamy szybkich sposobów na przygotowanie pysznego posiłku i alternatywy dla ciężkich, tłustych, smażonych potraw, zastępując je pieczeniem czy duszeniem. Dlatego coraz większą popularność w naszych kuchniach zyskują naczynia ze szkła żaroodpornego: garnki, brytfanny, salaterki i inne. Konsumenci cenią szkło w kuchni za jego niezwykłe właściwości pozwalające chronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów oraz zachować ich naturalny smak i zapach.

Gotowanie w szkle właściwie nie wymaga tłuszczu, dania są znacznie mniej kaloryczne. Szkło TERMISIL… to więcej niż szkło! Pozwala czerpać czystą przyjemność płynącą z gotowania i przez długi czas cieszyć się nieskazitelnym wyglądem naczyń. Dlatego szkło okazało się być idealnym partnerem w gotowaniu.

Naczynia ze szkła żaroodpornego nie tylko zapewnią doskonałe efekty kulinarne, ale też ograniczą nam czas spędzony w kuchni. Wysoka odporność termiczna szkła TERMISIL na działanie wysokich i niskich temperatur od -50 do +500°C. Gładka powierzchnia szkła, ułatwia utrzymanie produktów w czystości i umożliwia stosowanie go również w zmywarce. Twardość i wysoka odporność mechaniczna zapewnia wytrzymałość na zarysowania i matowienie w zmywarkach. Naczynia żaroodporne TERMISIL nie przejmują smaku ani zapachu przechowywanej w nich żywności, są bezpieczne i zdrowe – również dla alergików. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że potrawy w nich przygotowane możesz podać na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika czy z kuchenki.

Dla miłośników ekologicznego podejścia do życia dodamy, iż szkło jest poddawane pełnemu recyklingowi.

GRILL&DROP

Innowacyjny system Grill&Drop to unikalna, opatentowana przez TERMISIL technologia, która chroni potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Dzięki równomiernie rozłożonym na pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste i wyjątkowo smaczne.

590 POWODÓW…

TERMISIL Huta Szkła Wołomin S.A. jest członkiem projektu „590 powodów, dla których warto kupować polskie produkty”, organizowanego przez Stowarzyszenie PEMI. Akcja ma zwrócić uwagę na korzyści płynące z kupowania rodzimych produktów, a także zwiększyć świadomości konsumentów w zakresie ich kupowania. – „Promowanie krajowych produktów zakreśla coraz większe kręgi. Każdy się zastanawia, dlaczego mamy kupić produkt powstały w Polsce? Odpowiedź jest prosta. Każdemu z nas zależy na tym, aby wspierać polską gospodarkę, bo wtedy duża część wydanych pieniędzy wraca do nas. Jak? Przez wzrost sprzedaży, a co za tym idzie i wzrost zatrudnienia, pensji, przez podatki, które przedsiębiorca płaci w kraju, czy przez inwestycje, które czyni. Naczynia ze szkła TERMISIL, jak wiele innych polskich produktów, są  produkowane według bardzo wysokich wymagań technicznych. Dzięki świadectwu jakości możemy stale się rozwijać, poszerzać zakres działania, zwiększać produkcję na eksport, a co za tym idzie – dawać nowe miejsca pracy.” – dodaje Angelika Fedrowicz Burcon, Dyrektor Marketingu TERMISIL Huty Szkła Wołomin S.A.

Informacja o wyrobie - naczynia żaroodporne do pieczenia

Zalecenia dotyczące przygotowania do pierwszego użycia

  • Naczynie należy umyć przed pierwszym użyciem

Zalecenia dotyczące sposobu czyszczenia po użyciu

  • Naczynie nadaje się do zmywarek
  • Do czyszczenia nie używamy środków ściernych, żadnych innych przedmiotów mogących porysować ścianki naczynia, ani substancji żrących

Ogólne zalecenia dotyczące zasad bezpieczeństwa

  • Naczynie do użytku w tradycyjnych piekarnikach, kuchenkach mikrofalowych oraz lodówkach. Nie należy używać na kuchenkach (płytach ceramicznych lub elektrycznych, palnikach gazowych itp.)
  • Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika
  • Nie używamy uszkodzonych naczyń
  • Dno naczynia pokrywamy potrawą, warstwą tłuszczu lub cieczy
  • Nie dolewamy zimnych płynów do gorącego naczynia
  • Do chwytania gorącego naczynia używamy ściereczki lub rękawicy
  • Nie stawiamy naczynia na zimnym lub mokrym podłożu
  • Należy zachować szczególną ostrożność przy używaniu gorących naczyń w obecności dzieci

W przypadku oparzenia lekkiego stopnia, należy przed wszystkim zapewnić kilkuminutowe schładzanie uszkodzonego miejsca pod strumieniem zimnej wody

W zależności od tego, czy są to oparzenia lekkie (I i II stopnia) czy ciężkie (III stopnia), należy rozpocząć leczenie domowe lub udać się na pogotowie, gdzie lekarz wdroży odpowiednie leczenie szpitalne.

W przypadku, gdyby właściwości wyrobu okazały się niezadowalające prosimy o kontakt: info@termisil.com.